Pagina's

woensdag 6 februari 2013

De uitdaging van deze week: cake met haver, peer en frambozen

Een nieuwe week, een nieuwe uitdaging uit het boek 'De perfecte man in de keuken'. Deze keer heb ik gekozen voor een zoet gerecht, namelijk de cake met haver, peer en frambozen. Ik was onmiddellijk verliefd op de foto! Deze cake zag er zo lekker uit! Die moest ik proberen!

De cake was ook effectief heerlijk (en dan ook écht heerlijk)! Maar... Er dook één onverwacht probleempje op. Het was onmogelijk om de cake in één stuk op een afkoelrooster te krijgen en daardoor ook onmogelijk om een plakje cake zonder brokkelen op een bord te krijgen.
Heel het ding viel in stukken uit elkaar. En bij Bill zag het er zo'n mooi vast stuk cake uit...
Ik denk dat de oorzaak bij het fruit te zoeken is (alles in één laag). Volgende keer ga ik het fruit door het deeg vermengen en de vingers kruisen dat hij heel blijft :-)
 

Cake met haver, peer en frambozen




Recept voor: 12 plakken cake
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereidingstijd en 70 minuten baktijd







Ingrediënten:
Voor de krokante bovenlaag:
55 gram bruine suiker
2 eetlepels bloem
25 gram koude boter
25 gram havermout

Voor het cakebeslag:
55 gram kristalsuiker
115 gram bruine suiker
180 gram bloem
2 eieren
100 gram havermout
1 theelepel vanille-essence
1 theelepel bakpoeder
150 gram boter
1 handpeer, geschild en in stukjes
70 gram frambozen (vers of uit de diepvries)

Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Doe de ingrediënten voor de krokante bovenlaag in een kom. Wrijf met je vingertoppen de koude boter door de andere ingrediënten, tot er zich fijne korrels vormen (zoals kruimeldeeg). Zet even aan de kant.

Neem een 2de kom voor het cakebeslag. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe de boter samen met de twee soorten suiker in de kom. Klop met een mixer tot een romig beslag. Doe er één voor één de eieren bij en mix goed na elk ei. Meng ook de vanille onder het beslag.

mengen tot een romig deeg


Zeef de bloem met het bakpoeder boven het cakebeslag. Meng voorzichtig. Doe er ook de havermout bij en meng opnieuw tot een homogeen beslag.

Neem een cakevorm en doe 2/3de van het beslag in de vorm. Bestrooi het deeg met de frambozen en stukjes peer. Bedek met het resterende beslag.

de krokante bovenlaag


Giet de crunchy bovenlaag op de cake.

Plaats de cake gedurende 70 minuten in de oven. Check of de cake klaar is door met een sateprikker in het midden van de cake te prikken. Komt de prikker er droog uit, dan is de cake klaar.

Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Serveer met bijvoorbeeld een beetje boter.
Zelf heb ik met de resterende frambozen een frambozencoulis gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten