Penne al forno met gehaktballen en mozarella
Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten voorbereidingstijd en 10 minuten oventijd
Ingrediënten:
voor de gehaktballen:
1 grote ui
2 takjes verse rozemarijn (of gedroogd)
2 takjes verse oregano (of gedroogd)
800 gram gehakt (ik gebruik kalfsgehakt, maar gemengd gehakt kan natuurlijk ook)
1 ei
4 eetlepels paneermeel
olijfolie
1 klontje boter
zout en peper
voor de saus:
1 grote ui
2 sneetjes gezouten spek
800 gram passata (of tomaat in blik)
1 teentje look
1 rood pepertje, fijn gehakt
2 takjes verse rozemarijn
2 takjes verse oregano
een geutje rode wijn
tenslotte:
400 gram penne
2 bolletjes mozzarella
1 bussel basilicum
Bereidingswijze:
De gehaktballen:
Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano. Hak deze verse kruiden heel fijn. Dit is niet nodig als je gedroogde kruiden gebruikt (zoals ik gedaan heb).
Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meebakken.
Doe het gehakt in een ruime kom en voeg het ei, het paneermeel, de kruiden en de ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper en zout.
Rol balletjes van het gehakt, zo'n 4 centimeter doorsnede.
Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano. Hak deze verse kruiden heel fijn. Dit is niet nodig als je gedroogde kruiden gebruikt (zoals ik gedaan heb).
Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meebakken.
ui en knoflook aanstoven |
Doe het gehakt in een ruime kom en voeg het ei, het paneermeel, de kruiden en de ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper en zout.
alle kruiden bij het gehakt |
goed mengen |
Rol balletjes van het gehakt, zo'n 4 centimeter doorsnede.
zo'n 15 balletjes draaien |
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan.
Bak de gehaktballen zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Later zullen de balletjes verder garen in de saus.
De saus:
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
Voeg er geplette knoflook aan toe, de rode peper en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.
Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een beetje rode wijn.
Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een vuurtje.
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
Voeg er geplette knoflook aan toe, de rode peper en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.
de basis voor de saus |
Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een beetje rode wijn.
rode wijn toevoegen |
Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een vuurtje.
saus is klaar |
Afwerking:
Kook de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.
Neem een grote ovenschotel en giet er de pasta in.
Haal de kruidentakjes uit de saus. Giet de saus met gehaktballetjes over de pasta.
pasta in de ovenschotel gieten |
Haal de kruidentakjes uit de saus. Giet de saus met gehaktballetjes over de pasta.
Snij de bolletjes buffelmozzarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel.
dikke sneetjes buffelmozarella |
Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
Werk de schotel af met enkele blaadjes basilicum.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten