zondag 17 maart 2013

Comfort food: macaroni met ham en kaas van Jeroen Meus

Mijn maagje protesteert nog, maar ik zal toch proberen om af en toe weer een receptje te posten. Het is al té lang geleden, I know...

En we beginnen met een all time favorite: macaroni met ham en kaas! Wat is daar nu speciaal aan kan je je afvragen? Tja, iedereen heeft er wel zijn receptje voor. Ik ook, maar toen kwam ik dit recept van Jeroen Meus tegen, mét hardgekookte eieren! weer eens iets anders, dus het proberen waard!


Macaroni met ham en kaas à la Jeroen Meus
Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten kooktijd en 10 minuten oventijd


Ingrediënten:
450 gram macaroni
300 gram gekookte ham in blokjes
400 gram gemalen kaas (bv. Emmentaler)
5 hardgekookte eieren
30 gram boter
40 gram bloem
6 deciliter melk
1 deciliter room
1⁄2 citroen
nootmuskaat
peper en zout

Bereidingswijze:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even aan de kant.
De basis van de saus is een roux. Smelt de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe.

goede boter smelten

bloem toevoegen


Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt. Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pot. Zet het vuur wat zachter en blijf doorroeren met een garde tot de saus bindt. Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde bechamelsaus.


de bechamelsaus

Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. Kruid de kaassaus met  nootmuskaat, peper van de molen en wat zout. Werk de saus af met een klein scheutje vers citroensap.


kaas toevoegen

Pel intussen de hardgekookte eieren en doe ze in een schaal. Plet de eieren met een pureestamper (of een vork). Het hoeft geen eierpuree te worden: er mogen gerust nog enkele stukjes in achterblijven.


geplette eitjes

Meng de kaassaus onder de pasta. Voeg ook de geplette eieren toe en de  blokjes ham. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.


alles mengen


in de ovenschaal met veeeeeeel kaas!

Strooi de rest van de gemalen kaas over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven. Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel.


smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten