maandag 18 maart 2013

Mmmmmmals en sappig gebraden bio-kippetje

Gisteren had ik onweerstaanbare zin in een gebraden kip! Dus so be it. Mannetje naar de winkel achter een bio-kip en ik achter het fornuis! Eerst heb ik wat tips opgezocht om een lekkere, sappige kip uit de oven te toveren en daarna aan de slag. Eigenlijk is gebraden kip heel eenvoudig en snel te bereiden. Na 10 minuten kan hij al de oven in en heb je je handen vrij om iets anders te doen. Simpel en superlekker dus!

De kip was door het toepassen van alle tips (dank je wel SOS Piet, Jeroen Meus en konsoorten!) enorm sappig, zelfs de borst! Hij was zo lekker dat we met ons viertjes de volledige kip op ons gemak verorberd hebben. Hij was zelfs zo snel op, dat ik ben vergeten een foto maken van het eindresultaat... Stom, stom, stom. Heb enkel een foto van een gebraden bil...


Mals en sappig gebraden kippetje
Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiding en 70 minuten oventijd


Ingrediënten:
1 braad(bio)kip
50 gram goede boter
Verse of gedroogde tijm
4 teentjes knoflook
1 ui
1 citroen
olijfolie
paprikapoeder


Bereidingswijze:
Verwarm de oven en een braadslee voor op 180 graden.

Roer de boter zacht. Vermeng met een theelepel tijm en een fijngehakt teentje knoflook.
kruidenboter maken
Deze kruidenboter verdeel je onder het vel van de kip. Ga hiervoor met je vinder tussen het vel en het vlees om het vel los te maken van heet vlees (zowel op de rug als de borst). Verdeel er nu de boter onder. De boter zal er voor zorgen dat het vlees lekker sappig blijft.

kruidenboter onder het vel verdelen


Kruid de binnenkant van de kip goed met peper, zout en tijm. Hak de ui en knoflook in grote stukken en steek deze in de buikholte. Sluit de buikholte tenslotte af met de citroen.kip vullen met geurige aromaten


Masseer het vel van de kip met de olijfolie. Op deze manier krijg je straks een lekker knapperig vel. Kruid met peper en zout en bestrooi met wat paprikapoeder.

paprikapoeder verdelen over de kip


Haal de braadslee uit de oven en giet nog wat olijfolie in de braadslee. Plaats de kip met de borst naar onder in de braadslee. Zet in de oven.

Begiet de kip geregeld met het braadvocht om het vlees mals te houden. Draai halverwege de oventijd de kip om (borst naar boven).

Lekker met bijvoorbeeld sla en tomaten of appelmoes! Smakelijk!1 opmerking: