Pagina's

donderdag 31 januari 2013

Follow my blog with Bloglovin

Vanaf nu kun je me ook volgen via Bloglovin. Zo blijf je steeds op de hoogte van nieuwe posts! Aanmelden kan via de knop rechts.

Lekker ontbijtje: gluten- en suikervrije scones

Dit recept voor scones heb ik bedacht als alternatief voor ons ontbijt, in plaats van het glutenrijke brood. Ze worden gemaakt van rijstmeel in plaats van tarwemeel en zijn daarom glutenvrij. Ook de suiker is weggelaten en vervangen door rijststroop. De structuur van deze scones is dan ook niet hetzelfde als die van de 'normale' scones. Het kruim is iets korreliger en breekt makkelijker. En de scones worden ook niet zo bruin. Maar ze smaken wel heel lekker, zowel met hartig als met zoet beleg!

Binnenkort wil ik ze eens maken met een andere glutenvrije meelsoort. Ik heb ze al getest met een mengeling van Teff en boekweit, maar die vielen hier niet in smaak. Wie tips heeft, ik hoor het graag!

Gluten- en suikervrije scones



Recept voor: ongeveer 9 scones
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereidingstijd en 12 minuten oventijd






Ingrediënten:
225 gram rijstbloem
2 theelepels natriumbicarbonaat (of eventueel glutenvrij bakpoeder)
30 gram boter
25 gram rijststroop
1 klein eitje
150 milliliter volle melk (ik gebruik lactosevrij)

Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 180 graden.
Meng alle ingrediënten met een mixer in een kom.

alles samen in een kom
en mixen


Verdeel het deeg in een cupcakevorm (ik gebruik ook cupcakepapiertjes om ze in te bakken). Ik vul de vormpjes tot net onder de rand.



Bak gedurende 12 minuten in de oven. Warm of koud te eten! Smakelijk!


Waarom ik niet van het 'pakje-zakje' ben...

Pakjes en zakjes om te koken, ze komen hier zelden in huis. Heel af en toe is het eens makkelijk, maar ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Waarom kan je je afvragen? Wel, om 2 simpele redenen:
  • vers smaakt naar mijn mening zoveel beter
  • die pakjes en zakjes zitten dikwijls vol E-nummers

En over die laatste wil het vandaag graag eens hebben. Enkele jaren geleden was ik helemaal niet bezig met wat er in mijn (bewerkt) voedsel zat. Ik stak het in mijn mond en dacht er verder niet bij na. Maar sinds de kindjes er zijn, sta ik er veel vaker bij stil. Net zoals elke moeder wil ik het beste voor hen, ook op het vlak van eten. En dan begin je al eens de kleine lettertjes te lezen op de verpakkingen. Wat je in sommige voedingsproducten allemaal terugvind! Ze zitten vol met E-nummers!

Maar wat zijn dat nu precies, die E-nummers?  Het zijn additieven (kunstmatige toevoegingen) die door Europa goedgekeurd zijn om in ons voedsel gebruikt te worden (bijvoorbeeld om de smaak te versterken of de houdbaarheid te verlengen). Sommige van deze additieven zijn onschuldig, maar een groot aantal zijn puur vergif.

Denk bijvoorbeeld aan aspartaam (E951). Dit is een zoetmiddel dat in veel producten aanwezig is, vooral in 'light'-producten. Al in 1973 hebben wetenschappers aangetoond dat dit additief zeer kankerverwekkend is, maar toch wordt het tot op heden aan ons voedsel toegevoegd. Het kan heel veel bijwerkingen veroorzaken, gaande van hoofdpijn, diarree, slapeloosheid, jeuk, depressie tot zelfs miskramen! Een mens vraagt zich af waarom dit additief nog toegestaan is, ondanks de vele wetenschappelijke studies die de gevaren aantonen?!

Een andere boosdoener is mononatriumglutamaat (E621). Dit is een smaakversterker die als doel heeft om de smaakpapillen te stimuleren en je meer zin te geven om producten met dit additief te eten (eetlust verhogend). Ook deze stof tast het zenuwstelsel aan en kan kanker veroorzaken. Het komt in heel veel (bewerkte) voedingsmiddelen voor. Denk aan chips, kant-en-klaar maaltijden, bouillonblokjes, ...

Naast deze twee kwalijke additieven, zijn er nog een hele resem waarvan intussen bewezen is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Ik som er nog enkele op: suikerglyceride, maltol, glycine, acesulfaam-K (echt te vermijden!) en zo kan ik nog wel even doorgaan.




Het boekje 'Wat zit er in uw eten?' van Corinne Gouget was voor mij een echte eye-opener. Heel interessant en informatief! Zeker als je meer te weten wil komen over welke E-nummers schadelijk zijn en welke niet. Sinds ik dit boekje gelezen heb, bekijk ik de etiketten van voeding met argusogen. En heel wat producten die ik vroeger zorgeloos in mijn winkelkarretje gooide, zijn nu uit mijn voorraadkast verbannen! Geef mij maar vers en zelfgemaakt, dan weet je tenminste wat er in zit.

woensdag 30 januari 2013

Fantastische pastinaaksoep met krokante chips!

Sinds kort ben ik een echte pastinaak-liefhebber. Ik heb deze witte wortel recent leren kennen, en was direct verkocht! De groente heeft een zoete anijsachtige smaak die perfect past in een aardappelpuree. Maar er is nog zoveel mogelijk!
Deze keer heb ik gekozen voor een romige pastinaaksoep met krokante chips. Het recept vond ik op smulweb en het is werkelijk heel simpel!

Romige pastinaaksoep met krokante chips



Recept voor: 1 liter soep
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiding en 30 minuten kooktijd








Ingrediënten:
600 gram pastinaak + een stukje extra voor de chips
1 ui of sjalot
1 liter kippen- of groentenbouillon
2 dl slagroom (of light-room)
peper en zout
1 eetlepel boter
olijfolie

Bereidingswijze:
Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes. Snipper een uitje of sjalot fijn en bak aan in een eetlepel boter. Voeg de pastinaak toe en laat enkele minuutjes meestoven.

Giet de kippen- of groentenbouillon over de groenten en breng aan de kook. Ik heb mijn kippenbouillon zelfgemaakt (zie deze link), maar een bouillonblokje kan natuurlijk ook.
Zet een deksel op de pan en laat een 30 minuutjes koken.

Verwarm intussen de oven voor op 230 graden. Snijd het overgebleven stuk pastinaak in zeer dunne schijfjes. Leg deze op een bakpapier en bedruppel met olijfolie. Kruid met peper en zout.
Plaats de bakplaat in de oven gedurende

Voeg de slagroom toe en mix de soep tot een glad mengsel. Kruid met peper en zout. Doe de soep in een kom en leg er enkele pastinaakchips op. Lekker!

dinsdag 29 januari 2013

Ik heb de smaak te pakken! Zelfgebakken wit brood

Na mijn geslaagde broodbak-avontuur van vorige week, heb ik me vandaag aan een nieuw broodrecept gewaagd. Dit recept voor wit brood vond ik op de blog  van Levine: 'Uit de keuken van Levine'. Deze blog bevat een schat aan broodrecepten en handige tips! Je bent enkele uurtjes zoet met rondsnuffelen op deze site  en je krijgt onmiddellijk zin om de keuken in te duiken om die heerlijke recepten uit te proberen!

Ik ben begonnen met een eenvoudig recept voor wit brood. Het recept met duidelijke foto's kan je hier bekijken. Maar ik zet mijn bevindingen en het recept sowieso nog eens in deze blog.

Het brood smaakte echt fantastisch. Heerlijk zacht, maar wel met een krokante korst! Zelfs de kindjes smulden er van, terwijl ze mijn vroeger broodbakmachine-brood maar niets vonden. 

Zelfgebakken wit brood



Recept voor: 1 groot wit brood
Bereidingstijd: 140 minuten rijstijd, 20 minuten voorbereidingstijd en 40 minuten baktijd





Ingrediënten:
600 gram tarwebloem
8 gram droge gist
15 gram suiker
35 gram zonnebloemolie
1 ei
150 gram water
160 gram volle melk
12 gram zout

Bereidingswijze:
Meng het water en de melk in een kommetje en warm lichtjes op in de microgolfoven. Meng intussen de bloem, gist en suiker in een grote kom. Voeg de olie, het ei en het water/melk-mengsel toe aan de bloem. Kneed gedurende 10 minuten met de hand (heb ik gedaan, want mijn Kennie heeft het begeven...) of gebruik een keukenrobot met deeghaak. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Wanneer het deeg te plakkerig aanvoelt, strooi dan wat bloem bij. Is het deeg te droog, dan voeg je een beetje water bij.

Na 10 minuten kneden is het brood klaar voor de eerste rijs. Vet hiervoor de kom in met een beetje olie. Leg de deegbol in de kom en draai eenmaal om. Dek af met een vochtige keukendoek. Zet op een tochtvrije, warme plaats en laat gedurende 45 tot 60 minuten rijzen tot het dubbele volume.

het brood tijdens de eerste rijs


Wanneer de eerste rijs voltooid is, stort je het deeg op een ingevet werkvlak. Sla de lucht uit het deeg en vorm tot een bol. Laat deze bol afgedekt 20 minuutjes rusten.

het brood na de eerste rijs


Nu ga je het brood vormen. Op de blog van Levine staan zeer duidelijke foto's van hoe je dit het beste aanpakt. Ik raad aan om zeker een kijkje te nemen! Zelf heb ik geen foto's van alle stappen.

Eerst vorm je een rechthoek van het deeg.

rechthoek vormen


Vouw de rechterkant naar het midden en vervolgens de linkerkant. Duw het deeg opnieuw plat.

linker- en rechterkant naar midden plooien


Rol vervolgens het deeg van bovenaf stevig op en druk de naad dicht. Levine gebruikt een bakblik om het brood in te bakken, maar ik heb het brood los op een bakplaat gebakken. Bak je in een blik, dan leg je het brood met de naad naar beneden in het bakblik. Bak je op een bakplaat, dan leg je het brood met de naad naar beneden op een bakpapier.

Dek het brood af en laat een tweede maal rijzen gedurende 45 à 60 minuten.

Verwarm tijdens de 2de rijs je oven voor op 225 graden. Als de 2de rijs voltooid is, bak je het brood gedurende 15 minuten op 225 graden, daarna verlaag je de temperatuur tot 200 graden en bak je het brood nog 20 minuten.

net uit de oven


Laat het brood onmiddellijk afkoelen op een rooster. Het brood moet volledig afgekoeld zijn voordat je het gaat snijden, anders druk je het kruim samen.






Jamie Oliver's kip en chorizo risotto met een eigen draai

Ik kwam dit heerlijke recept tegen tijdens een speurtocht naar lekkere gerechten met kip. Ik was er direct voor gewonnen: de combinatie van de smeuïge risotto met kip en chorizo, zacht en pittig tegelijk! De chorizo geeft tijdens het aanbakken al zijn heerlijke geuren en kleuren vrij. Mmmmm!

Natuurlijk heb ik er een eigen twist aan gegeven! Onderstaand recept is dan ook mijn interpretatie, maar voel je vrij om er ook je eigen ding mee te doen! Er is zoveel mogelijk!

Zelf heb ik de courgette uit het originele recept vervangen door prei. De rozemarijn en de wijn heb ik weggelaten (voor de kids). Maar je kan dit zeker toevoegen!

Jamie Oliver's risotto met kip en chorizo, met een eigen twist!


Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten kooktijd






Ingrediënten:
350 gram risotto
1 liter bouillon
500 gram kip(-filet) in stukjes
200 gram chorizo in kleine stukjes
400 gram prei
100 gram Parmezaan
1 ui
2 teentjes knoflook
peper en zout

Bereidingswijze:
Ik heb eerst verse kippenbouillon bereid. Het vlees van de kip heb ik - logischerwijs - gebruikt voor dit recept.
Zelf bouillon maken is eigenlijk heel makkelijk: 2 preien, 2 selderijstengels, 1 wortel, 1 ui, 2 knoflookteentjes, enkele tijmtakjes, peterselietakjes, 2 laurierblaadjes, enkele peperbolletjes en een kip in een grote pan leggen en bedekken met water (zo'n 4 liter). Dit ongeveer een uurtje op laag vuur laten koken. Daarna de bouillon zeven en klaar!
De kip kan je gebruiken voor bijvoorbeeld vol-au-vent, of, zoals hier, voor een risotto ;-) De bouillon kan je voor soep, saus, ... gebruiken. Invriezen in kleine porties en laten ontdooien wanneer je het nodig hebt.

de bouillongroenten

kipje erbij

en onder water zetten!


Maar goed, verder met de risotto!
Snijd de prei doormidden en spoel schoon.



Hak in ringen en bak aan in boter gedurende 5 minuutjes. Haal de prei uit de pan en zet aan de kant.



Snijd een ui en 2 teentjes knoflook fijn. Warm een geut olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin de ui en knoflook glazig.



Voeg de kip en chorizo toe en bak een paar minuutjes mee.

stukjes chorizo

stukjes kip

samen in de pan


Giet er de risottorijst bij en roer gedurende enkele minuutjes goed om.

Zet de bouillon klaar (zorg dat ze warm is). Giet nu (pol-)lepel per lepel in de pan. Blijf telkens roeren tot de bouillon volledig opgenomen is door de rijst. Na ongeveer 20 à 25 minuten is de rijst zacht van buiten, maar nog beetgaar van binnen.

bijna klaar


Voeg de prei en de Parmezaan toe (houd nog een beetje Parmezaan aan de kant). Kruid met peper en zout. Roer goed om en laat nog 10 minuutjes onder deksel rusten.

Bestrooi met wat Parmezaan en serveer goed warm. En vooral...geniet!




Sticky sweet drumsticks

Bij het bekijken van recepten voor sticky sweet drumsticks, viel het me op wat een hoeveelheden suiker er in de recepten gebruikt worden! Mijn tanden vielen bijna uit mijn mond bij het lezen alleen al (laat staan tijdens het eten)! 150 gram suiker en dan nog eens een paar scheppen honing, het was echt om ter zoetst!
Ik heb de recepten aangepast zodat er veel minder suiker aan te pas komt. De drumsticks blijven even lekker, maar zijn toch een stukje gezonder!

Sticky sweet drumsticks



Recept voor: 3 à 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur marineertijd en 30 minuten oventijd





Ingrediënten:
8 drumsticks

Voor de marinade:
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel honing
2 eetlepels ketjap manis (zoete stroperige sojasaus)
2 eetlepels olijfolie
zeste en sap van een halve citroen

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.

de ingrediënten voor de marinade



Plaats de drumsticks in een braadslede of ovenschaal en overgiet met de marinade. Dek af met folie en zet 2 uur weg in de koelkast.



Warm de oven voor op 200 graden. Zet de drumsticks in de oven. Overgiet elke 10 minuten met de marinade. Bak tot de drumsticks een krokant, bruin, kleverig korstje hebben. Lekker met gebakken aardappeltjes en een slaatje.

maandag 28 januari 2013

Dulche de Leche cookies

Zachte, smeuïge dulche de leche tussen twee krokante bruine suikerkoekjes... Meer woorden moet ik er niet aan vuil maken ;-)

Dulche de Leche koekjes



Recept voor: 10 à 15 dubbele koekjes
Bereidingstijd: 3 uur kooktijd voor de dulche de leche + 3 minuten baktijd voor de koekjes





Ingrediënten:
een blikje gecondenseerde melk (vb. van Friesche vlag)
100 gram bruine suiker
50 gram witte suiker
135 gram bloem
een halve theelepel baking soda
een theelepel vanille-extract
2 medium eieren



Bereidingswijze:
Begin met het harde werk :-) De dulche de leche bereiden. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk ZONDER TE OPENEN te koken gedurende 3 uur in een pannetje met water. Zorg dat het blikje steeds onder staat (goed in de gaten houden, het water verdampt vlug).
Laat na de 3 uur kooktijd ongeopend afkoelen.

gecondenseerde melk

koken in een pannetje met water

Voor de koekjes: Klop de boter met de suiker romig.


Voeg er de eieren aan toe en klop tot een luchtige massa.



Zeef de resterende ingrediënten boven het deeg en roer voorzichtig om tot goed gemengd.




Warm de oven voor op 170 graden. Leg een bakpapier op een bakplaat. Maak kleine hoopjes van het deeg. Let op: zorg dat je voldoende plaats tussen laat, want de koekjes lopen tijdens het bakken veel uit. Ik kon per keer 9 koekjes bakken.

voldoende plaats tussen laten


De koekjes moeten 15 minuten bakken. Laat ze afkoelen op een rooster. Eens afgekoeld kun je de dulche de leche tussen de koekjes smeren. Beter dan dit wordt het niet!

de dulche de leche

ene helft besmeren...

... en andere helft er boven op

De overgebleven dulche de leche kan je een week bewaren in de koelkast. Het is bijvoorbeeld ook heerlijk op ijs, pannenkoeken, tussen een biscuittaart, ...

*edit: Een dag later nog een koekje 'getest': ze worden zacht door de vulling. Het blijft superlekker, maar als je van krokante koekjes houdt, raad ik aan om de koekjes niet te lang op voorhand te vullen met de dulche de leche en ze niet te lang te bewaren. Opeten is de zware boodschap ;-)

Wat een verrassing! Geroosterde paprika-pesto

Vorige week waren de paprika's in promotie bij de AH. Deze blogster liet zich natuurlijk weer inpakken door zo'n promotie en besliste om er 6 (!) mee te nemen. Nog geen idee wat ik er mee ging doen, maar met het gedacht dat een paprika altijd wel van pas komt, er direct een heleboel ingeslagen.

Goed, een paar dagen later had ik nog steeds geen paprika aangeraakt. Er begon zich dus een dringend probleem te stellen, want wie wil er nu verlepte paprika's eten? Ik kreeg het lumineuze idee om er pesto van te maken. Ik had ooit eens gelezen dat elke groente tot pesto gemaakt kan worden (hoewel: spruitjespesto klinkt niet zo aanlokkelijk...), en inderdaad, na het afspeuren van internet bleek er een recept voor paprika-pesto voorhanden! Bij Anna Langbein vond ik een geschikt recept, dat ik aangepast heb naar mijn goestingkjes.

En wat een verrassing was het! Echt overheerlijk! Heerlijk zoet en smeuïg! Nooit gedacht dat het zo lekker ging zijn! Dit moet je eens proberen! Wij hebben er gegrilde kip en courgette bij gegeten, maar het smaakt waarschijnlijk even goed door pasta of bij een stukje vis.

Geroosterde paprika-pesto



Recept voor: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten oventijd en 10 minuten voorbereidingstijd





Ingrediënten:
3 paprika's (geel of rood)
3 teentjes knoflook
50 gram pijnboompitten of amandelen
handje vol basilicum
peper en zout
4 eetlepels olijfolie

met rode en/of gele paprika's


Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 220 graden. Snijd de paprika's midden door en lag ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier bedekte bakplaat.

met de snijkant naar beneden

Leg de teentjes knoflook ongepeld tussen de paprika's. Plaats ongeveer 30 minuten in de oven.
Haal de bakplaat uit de oven.

Doe de paprika's in een plastic zakje. Laat ze hierin 20 minuutjes afkoelen, zodat je het velletje makkelijk van de paprika's kunt verwijderen.

Rooster in een droge koekenpan de nootjes tot ze bruin zijn en doe ze in een hoge beker. Plaats hierbij de basilicum, het paprikavlees, de nootjes, de knoflook (uit het schilletje) en peper en zout. Giet er de olijfolie op.
verse basilicum

de geroosterde en ontvelde paprika's

Mix tot een gladde puree. Breng eventueel nog op smaak.Klaar!

fantastische pesto

zaterdag 26 januari 2013

Warm en knapperig zelfgebakken brood...mmmmm!

Ergens, in een ver verleden, bakte ik mijn eigen brood. Dat was in een tijd toen broodbakmachines een hype waren en iedereen zo'n machine in huis haalde. Nu staat die broodbakmachine in een vergeten hoekje, onder een dikke laag stof.

Na enkele weken met de broodbakmachine staakte ik mijn pogingen om er brood mee te bakken en wel om verschillende redenen:
- ik kon er alleen megadikke sneden van snijden (dik is lekker, maar té dik niet, geloof me)
- de structuur van het brood stond me niet aan
- en, niet onbelangrijk, niemand hier vond het lekker brood.

Natuurlijk was zelf brood bakken wel een belangrijke besparing op het boodschappenbudget (als je de kost van de broodbakmachine niet meetelde tenminste...). Tegenwoordig betaal je al vlug 2 euro voor een brood en bij ons is zo'n brood na een dag al foetsie. Gelukkig eet ik er zelf nauwelijks van, anders zou de broodconsumptie hier nog een serieus stukje hoger liggen.

Maar sinds ik actief de foodblogs van inspirerende medemensen volg, die wel een schitterend brood op tafel weten te toveren (dan wel zonder zo'n broodbak-onding), krijg ik zelf ook weer zin om me aan de bakkunst te wagen.

Ik wilde voorzichtig beginnen, met een makkelijk recept voor een vrij plat, wit brood. Geen speciale toevoegingen, niet teveel ditjes of datjes, gewoon basic bloem, gist en water. Ik had er geen goed oog in, maar het brood dat uit de oven kwam zag er heerlijk uit en smaakte wonderwel ook zo! Daarom wil ik graag dit eenvoudige recept met jullie delen.


Knapperig zelfgebakken brood


Ingrediënten:
500 gram bloem (ik had alleen patentbloem in huis en zelfs daarmee lukte dit brood!)
9 gram gedroogde gist
350 ml water
7 gram zout




Bereidingswijze:
Doe de bloem in een ruime kom. Maak een kuiltje en strooi hierin de gist. Aan de rand van de kom voeg je het zout toe.

Neem lauw water (niet te heet, dat dood de gistcellen) en meng een kleine hoeveelheid met de gist. Hierdoor maak je de gist actief. Meng vervolgens de rest van het water geleidelijk met het deeg. Kneed gedurende 10 minuten. Ik heb het met mijn handen gedaan, maar ik vermoed dat dit ook in een goede keukenrobot kan.



Je bekomt een vrij plakkerig deeg. Toen dacht ik: "Oh nee, dat komt nooit meer goed!" Maar geen paniek, het komt dus wel goed ;-) Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet naast een verwarming op een tochtvrije plaats gedurende een 60 minuten.

Sla na dit half uur de lucht uit het deeg en vorm op een bakpapier een rond brood. Dek opnieuw af en plaats nog eens een half uur naast de verwarming.

Warm intussen de oven voor op 220 graden. Zorg dat de bakplaat waarop je het brood gaat bakken ook in de oven opwarmt.

Plaats je brood met het bakpapier op de bakplaat en bak gedurende 25 minuten. Als alles goed gegaan is, heb je na deze tijd een heerlijk knapperig brood op tafel!

Het lijkt een beetje op ciabatta. Ideaal om te dopen in saus of te beleggen met zoet of hartig beleg.