vrijdag 1 februari 2013

Heerlijk gevulde filorolletjes met mangochutney

Pinterest is mijn nieuwste verslaving! Het staat bomvol mooie foto's en vernieuwende recepten.
Wanneer ik rondneus op Pinterest verzamel ik gegarandeerd een tiental recepten voor mijn 'nog-te-maken'-lijstje.
Zo kwam ik ook op het idee voor dit recept. Er lag al een maand of twee een pak filodeeg in de diepvries waarmee ik niet direct wist wat aan te vangen. Maar na het zien van het recept op Pinterest, wist ik direct wat er mee te doen! En het recept voor mangochutney - dat ook al een tijd in mijn bladwijzers stond - past hier perfect bij!
Het recept voor de mangochutney vind je hier. Maar eerst beginnen met de filo-rolletjes!

*edit: Sorry voor de erbarmelijke foto's. Fototoestel heeft het begeven en foto's zijn genomen met de webcam van mijn pc. #gingnietzovlotalsgedacht

Heerlijk gevulde filo-rolletjes met mangochutney.




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten oventijd






Ingrediënten:
16 velletjes filo-deeg
500 gram (kalfs-)gehakt (maar een andere soort gehakt mag natuurlijk ook)
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 ui
1 rode peper zonder zaadjes
2 teentjes knoflook
3 fijngesneden gedroogde vijgen of abrikozen (optioneel)
8 gehakte noten (bijvoorbeeld amandelen)
olijfolie
peper en zout
sesamzaadjes

Voor het ei-mengsel:
1 ei
2 eetlepels melk
2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Snipper de ui en hak de knoflook en rode peper fijn.


fijngesneden smaakmakers


Warm een eetlepel olijfolie op in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg na enkele minuutjes de kaneel en gember toe. Laat even meebakken tot de geuren vrijkomen.

Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de vijgen of abrikozen en de gehakte noten toe (lust je dit niet, dan laat je het gewoon weg) en bak nog kort mee. Laat het vleesmengsel afkoelen.

het kruidige vleesmengsel


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak het ei-mengsel door de 3 ingrediënten met elkaar te mengen.

Neem 2 velletjes filodeeg. Dek de andere velletjes met een vochtige doek af zodat ze niet uitdrogen.

leg de 2 velletjes naast elkaar en besmeer één met ei-mengsel


Bestrijk één velletje met het ei-mengsel en leg daarna het andere velletje er bovenop.

2 velletjes op elkaar leggen


Bestrijk de 2 zijkanten en de onderste rand met ei (ongeveer een halve centimeter breed). Leg ongeveer 2 à 3 eetlepels met het vleesmengsel net onder het midden van heet filodeeg.

vleesmengsel net boven de onderste rand leggen


Vouw nu de 2 zijkanten naar binnen zodat ze net over het vleesmengsel liggen.

2 zijkanten naar binnen vouwen


Vouw de onderste rand naar het midden van het filodeeg. Begin nu een rolletje te maken.

en rollen maar!


Wanneer je bijna boven bent, smeer je de bovenste rand ook met ei in en plak je het rolletje dicht.
Leg het rolletje met de naad naar beneden. Smeer de bovenkant van het rolletje in met eimengsel en bestrooi met sesamzaadjes.

bestrooien met sesamzaadjes


Leg de rolletjes met de naad naar beneden op een bakplaat.

Bak de filorolletjes gedurende 20 minuten of tot ze bruin en krokant zijn.

krokant gebakken in de oven


Serveer met de mangochutney en met bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes of rijst. Smakelijk!

lekker met pittige mangochutney!

2 opmerkingen:

  1. hmmmm... lijkt me lekker!
    En wat een werk zeg, foto's maken met je webcam!
    Succes met je camera ; )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het was echt een gesukkel! Hopelijk maandag een nieuw fototoestel en weer wat betere foto's...

    BeantwoordenVerwijderen