maandag 28 januari 2013

Dulche de Leche cookies

Zachte, smeuïge dulche de leche tussen twee krokante bruine suikerkoekjes... Meer woorden moet ik er niet aan vuil maken ;-)

Dulche de Leche koekjesRecept voor: 10 à 15 dubbele koekjes
Bereidingstijd: 3 uur kooktijd voor de dulche de leche + 3 minuten baktijd voor de koekjes

Ingrediënten:
een blikje gecondenseerde melk (vb. van Friesche vlag)
100 gram bruine suiker
50 gram witte suiker
135 gram bloem
een halve theelepel baking soda
een theelepel vanille-extract
2 medium eierenBereidingswijze:
Begin met het harde werk :-) De dulche de leche bereiden. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk ZONDER TE OPENEN te koken gedurende 3 uur in een pannetje met water. Zorg dat het blikje steeds onder staat (goed in de gaten houden, het water verdampt vlug).
Laat na de 3 uur kooktijd ongeopend afkoelen.

gecondenseerde melk

koken in een pannetje met water

Voor de koekjes: Klop de boter met de suiker romig.


Voeg er de eieren aan toe en klop tot een luchtige massa.Zeef de resterende ingrediënten boven het deeg en roer voorzichtig om tot goed gemengd.
Warm de oven voor op 170 graden. Leg een bakpapier op een bakplaat. Maak kleine hoopjes van het deeg. Let op: zorg dat je voldoende plaats tussen laat, want de koekjes lopen tijdens het bakken veel uit. Ik kon per keer 9 koekjes bakken.

voldoende plaats tussen laten


De koekjes moeten 15 minuten bakken. Laat ze afkoelen op een rooster. Eens afgekoeld kun je de dulche de leche tussen de koekjes smeren. Beter dan dit wordt het niet!

de dulche de leche

ene helft besmeren...

... en andere helft er boven op

De overgebleven dulche de leche kan je een week bewaren in de koelkast. Het is bijvoorbeeld ook heerlijk op ijs, pannenkoeken, tussen een biscuittaart, ...

*edit: Een dag later nog een koekje 'getest': ze worden zacht door de vulling. Het blijft superlekker, maar als je van krokante koekjes houdt, raad ik aan om de koekjes niet te lang op voorhand te vullen met de dulche de leche en ze niet te lang te bewaren. Opeten is de zware boodschap ;-)

2 opmerkingen:

  1. Dulce de leche is ook kant-en-klaar te koop, o.a. bij Delhaize in België.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip! Is net iets vlugger dan mijn methode :-)

    BeantwoordenVerwijderen