zondag 20 januari 2013

Tomatensoep à la Jamie

Wat een weer was het gisteren! Echt een binnen-blijf-weertje met veeeeeeel tijd om nieuwe recepten te testen. Deze tomatensoep van Jamie Oliver stond al een tijdje op mijn verlanglijstje: makkelijk, snel en gezond (mits een paar kleine aanpassingen). Na een klein uurtje kan je heerlijk smullen van verse soep vol vitamientjes. En het smaakt nog beter op zo'n ijskoude sneeuwdag! Een stukje vers brood erbij en je hebt een volledige maaltijd.
Jamie doet er in zijn recept verse basilicum bij. Omdat mijn  kleine mannen niet zo van de verse basilicum zijn, heb ik dit weggelaten. Ik vermeld het wel in het recept, want de soep kan er alleen maar yummier van worden!


Tomatensoep à la Jamie




Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd en 30 minuten kooktijd





Ingrediënten:
1 kg Roma tomaten
1 liter kippen- of groentenbouillon (ik gebruik verse, maar een bouillonblokje kan natuurlijk ook)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 wortel
2 eierdooiers
100 ml light-room
1 theelepel rode wijnazijn
peper en zout
verse basilicum
olijfolie

Bereiding:
Zet een grote pan op het vuur en gier hierin een klein beetje olijfolie. Hak de ui, knoflook en wortel grof (later wordt de soep toch gemixed) en bak de groentjes 15 minuutjes aan in de olijfolie. Roer regelmatig zodat het niet aanbrand.


Snijd de tomaten in stukken en voeg deze na ongeveer een kwartier bij het ui-mengsel.

 
Laat de tomaten 5 minuutjes meebakken. Giet vervolgens de bouillon bij de groenten en breng de soep aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen met het deksel op de pan. Mix de soep tot je een glad mengsel bekomt en kruid naar smaak met peper en zout.


Maak tenslotte een liaison met de eierdooiers, room en de rode wijnazijn. Meng deze liaison onder de hete soep. Pas op, laat de soep niet meer koken, anders stolt het ei en krijg je geen fluweelzachte binding.
Werk de soep af met gehakte basilicum. Serveer met een stukje stokbrood met boerenboter. Heerlijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten