dinsdag 29 januari 2013

Jamie Oliver's kip en chorizo risotto met een eigen draai

Ik kwam dit heerlijke recept tegen tijdens een speurtocht naar lekkere gerechten met kip. Ik was er direct voor gewonnen: de combinatie van de smeuïge risotto met kip en chorizo, zacht en pittig tegelijk! De chorizo geeft tijdens het aanbakken al zijn heerlijke geuren en kleuren vrij. Mmmmm!

Natuurlijk heb ik er een eigen twist aan gegeven! Onderstaand recept is dan ook mijn interpretatie, maar voel je vrij om er ook je eigen ding mee te doen! Er is zoveel mogelijk!

Zelf heb ik de courgette uit het originele recept vervangen door prei. De rozemarijn en de wijn heb ik weggelaten (voor de kids). Maar je kan dit zeker toevoegen!

Jamie Oliver's risotto met kip en chorizo, met een eigen twist!


Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten kooktijd


Ingrediënten:
350 gram risotto
1 liter bouillon
500 gram kip(-filet) in stukjes
200 gram chorizo in kleine stukjes
400 gram prei
100 gram Parmezaan
1 ui
2 teentjes knoflook
peper en zout

Bereidingswijze:
Ik heb eerst verse kippenbouillon bereid. Het vlees van de kip heb ik - logischerwijs - gebruikt voor dit recept.
Zelf bouillon maken is eigenlijk heel makkelijk: 2 preien, 2 selderijstengels, 1 wortel, 1 ui, 2 knoflookteentjes, enkele tijmtakjes, peterselietakjes, 2 laurierblaadjes, enkele peperbolletjes en een kip in een grote pan leggen en bedekken met water (zo'n 4 liter). Dit ongeveer een uurtje op laag vuur laten koken. Daarna de bouillon zeven en klaar!
De kip kan je gebruiken voor bijvoorbeeld vol-au-vent, of, zoals hier, voor een risotto ;-) De bouillon kan je voor soep, saus, ... gebruiken. Invriezen in kleine porties en laten ontdooien wanneer je het nodig hebt.

de bouillongroenten

kipje erbij

en onder water zetten!


Maar goed, verder met de risotto!
Snijd de prei doormidden en spoel schoon.Hak in ringen en bak aan in boter gedurende 5 minuutjes. Haal de prei uit de pan en zet aan de kant.Snijd een ui en 2 teentjes knoflook fijn. Warm een geut olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin de ui en knoflook glazig.Voeg de kip en chorizo toe en bak een paar minuutjes mee.

stukjes chorizo

stukjes kip

samen in de pan


Giet er de risottorijst bij en roer gedurende enkele minuutjes goed om.

Zet de bouillon klaar (zorg dat ze warm is). Giet nu (pol-)lepel per lepel in de pan. Blijf telkens roeren tot de bouillon volledig opgenomen is door de rijst. Na ongeveer 20 à 25 minuten is de rijst zacht van buiten, maar nog beetgaar van binnen.

bijna klaar


Voeg de prei en de Parmezaan toe (houd nog een beetje Parmezaan aan de kant). Kruid met peper en zout. Roer goed om en laat nog 10 minuutjes onder deksel rusten.

Bestrooi met wat Parmezaan en serveer goed warm. En vooral...geniet!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten