zaterdag 26 januari 2013

Hartverwarmend: couscous met geroosterde groenten

Mijn koelkast ligt bomvol verse groenten. Dus wat doe je daar mee? De groentjes roosteren in de oven tot ze heerlijk zacht en zoet smaken! Niets smakelijker dan een bord vol met deze geurige geschenken van de natuur (ik word er zelfs poëtisch van ;-) )! Kruiden zijn bijna niet nodig, enkel een beetje peper, zout en een snufje kaneel. Geserveerd met couscous heb je een gezond, vullend hoofdgerecht. Ik maak altijd een dubbele portie zodat ik de volgende dag nog eens kan genieten.

Hartverwarmende couscous met geroosterde groentenRecept voor: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd en 30 minuten oventijd

Ingrediënten:
1 grote zoete aardappel
een halve pompoen
1 aubergine
2 wortels
1 courgette
1 paprika
120 gram couscous
120 gram water
peper en zout
kaneel
sap van een halve citroen
olijfolie

Natuurlijk kan je in dit gerecht naar hartelust variëren met de groenten. Denk aan pastinaak, knolselderij, ... Wat je in de koelkast liggen hebt of wat jij graag eet.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
De voorbereiding kruipt in het schoonmaken en in blokjes hakken van de groenten. Snijd de wortelen, pompoen, courgette (ik heb de waterige pitjes verwijderd) en zoete aardappel in blokjes en leg ze op een bakplaat of in een ovenschotel. Overgiet rijkelijk met olijfolie. Plaats gedurende 30 minuten in de oven.

zoete aardappel

ontpitte courgette

allemaal gezellig samen in de ovenschaal

mijn oranje held: pompoen


Blaker de paprika zwart boven het gasvuur (of in de oven kan natuurlijk ook) en steek in een plastic zakje om af te koelen. Daarna kun je makkelijk het velletje van de paprika verwijderen en de paprika in stukjes snijden.

paprika roosteren boven het gasvuur

afkoelen in een plastic zakje


Snijd de aubergine in plakken. Verwarm een goede geut olijfolie in een grillpan en bak de aubergine langs twee kanten gaar.

de aubergine grill ik apart in de grillpan


Maak de couscous klaar zoals aangegeven op de verpakking. De couscous moet ongeveer 4 minuten wellen in zeer warm water.

Wanneer de couscous en de groenten klaar zijn, kruid je alles naar smaak met peper, zout, een snufje kaneel (niet overdrijven) en het sap van een halve citroen. Serveren en smullen!

de geroosterde groentjes

het superlekkere eindresultaatGeen opmerkingen:

Een reactie posten