zondag 13 januari 2013

Risotto met geroosterde pastinaak, pompoen en geitenkaas

Risotto staat hier niet zo vaak op het menu. Hoe het komt? Eigenlijk geen idee. Meestal kook ik een gewoon potje rijst. Dat duurt niet zo lang en is minder arbeidsintensief. Laten we het dus steken op mijn luiheid ;-) Nochtans vind ik risotto veel lekkerder dan gewone rijst. Ik zou die armspieren dus wat vaker aan het werk moeten zetten. Dus toen ik het recept voor pastinaakrisotto met geitenkaas en walnoten tegenkwam op de blog van Maaikyz, leek me dat de ideale gelegenheid om in actie te schieten.

Het recept heb ik hier en daar wat aangepast aan mijn smaak. Ik had nog een pompoen liggen die mij niet slecht leek te smaken bij de pastinaak en geitenkaas. Verrukkelijke combinaties! Mmmmmmm! Het was superlekker en zeker de pijnlijke armspieren waard!

Risotto met geroosterde pastinaak, pompoen en geitenkaas.

het eindresultaat!


Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten


Ingrediënten:
300 gram risottorijst
500 gram pastinaak
500 gram pompoen
50 gram walnoten
50 gram Parmezaanse kaas
150 gram geitenkaas
1250 ml groentebouillon
100 ml witte droge wijn
2 eetlepels olijfolie
1 sjalot
peper
zout

Bereiding:
Warm de oven voor op 200 graden en leg een bakpapier op een bakplaat. Schil de pastinaak (voor de pompoen is dit niet nodig). Snijd de pompoen en pastinaak in gelijke blokjes. Schik de pompoen en pastinaak op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Plaats ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de pompoen en pastinaak bruin geroosterd zijn.pastinaak en pompoen op bakplaat
Intussen hak je de walnoten in stukjes, verdeel je de geitenkaas in blokjes en rasp je de Parmezaanse kaas. Plaats deze ingrediënten even aan de kant. Hak daarna de sjalot fijn. Warm een eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en stoof het sjalotje aan.

uitje fruiten


Strooi vervolgens de risottorijst in de pan. Roer tot de rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie en er glazig uitzien. Giet vervolgens de witte wijn bij de rijst en roer tot de vloeistof volledig geabsorbeerd is door de rijst. Nu giet je geut per geut de groentebouillon bij de rijst. Na elke schep steeds roeren tot de bouillon opgeslorpt is door de rijst. Na ongeveer 20 à 25 minuten is de rijst gaar.

Haal de geroosterde groenten uit de oven en roer ze door de risottorijst.

pompoen en pastinaak lekker bruin geroosterd

Vervolgens de helft van de Parmezaanse kaas, geitenkaas en walnoten erdoor roeren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Zelf heb ik geen zout meer toegevoegd omdat de Parmezaan en bouillon al zout genoeg zijn. Maar smaken verschillen natuurlijk.

Voila, de risotto is klaar om gedresseerd te worden. Schep een hoeveelheid op een bord en strooi er nog wat Parmezaanse kaas, walnoten en geitenkaas over. Smakelijk!!

het eindresultaat!

2 opmerkingen: