woensdag 23 januari 2013

Mijn uitdaging van deze week: amandel-mandarijncake van Bill Granger

Een paar dagen geleden had ik me als uitdaging voor dit jaar gesteld om elke week een recept te maken uit het kookboek 'De perfecte man in de keuken' van Bill Granger. Mijn oog was als eerste gevallen op de amandel-mandarijncake. Een makkelijk recept, niet té ongezond (want zonder bloem en boter, dus glutenvrij!) en afgaande op de foto zag het er heerlijk uit!

Het maken van de cake viel heel goed mee. Je moet er wel de nodige tijd voor uittrekken, want de mandarijntjes moeten 2 uur op het vuur staan en de cake moet zelf ook nog eens een dik uur in de oven. Je bent er dus wel even mee zoet! Maar op zich is er weinig moeilijks aan het recept. Als je de uitleg goed volgt, kan er niets mislukken. 

En dan, last but not least, de smaaktest! Tromgeroffel... Mijn conclusie: je moet er van houden. De cake is fluweelzacht, bijna sappig.  De structuur is niet te vergelijken met die van een quatre quarts. De smaak zelf is heel citrusachtig. Het overheerst tegenover van de amandelen. Die verdwijnen bijna in het niets. Dit vind ik wel jammer. 
Eindoordeel: ben je iemand die houdt van citrusvruchten, dan moet je deze cake zeker proberen! Houd je niet van mandarijnen, blijf dan ver weg van deze cake!

Dan nu het recept: 

Amandel-mandarijncake


lekkere cake


Bereidingstijd: 2 uur kooktijd mandarijnen, 70 minuten baktijd, 10 minuten voorbereidingstijd
Aantal personen: ongeveer 6 tot 8 personen 
Ingrediënten:
3 biologische mandarijnen (mét schil)
200 gram gemalen amandelen
6 eieren
230 gram fijne suiker

Bereidingswijze:

Boen de mandarijnen schoon. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen, omdat de mandarijnen uiteindelijk met schil en al in de taart zullen verdwijnen. Leg de mandarijnen vervolgens in een pan en overgiet met water tot ze onder staan.
de mandarijnen in hun warme badje

Breng het water aan de kook. De mandarijnen moeten 2 uur koken. Houd af en toe in de gaten of er nog voldoende water in de pan is.

Na 2 uur giet je de mandarijnen af en laat je ze afkoelen. Haal eventuele pitjes uit de mandarijnen. Doe ze in de blender en pureer ze tot een glad mengsel. Zet deze puree eventjes aan de kant.

mandarijnpuree

Warm de oven voor op 160 graden. Doe de suiker samen met de eieren in een kom en mix tot een luchtige massa.


veel lucht kloppen in het eimengsel
Voeg er de mandarijnenpuree en de gemalen amandelen aan toe. Meng voorzichtig.
Vet een vorm van ongeveer 23 centimeter doorsnede in en giet het deeg er in.

klaar voor de oven

Plaats gedurende 70 minuten in de oven. De taart is klaar als de randjes loslaten en de taart terug veert als je er voorzichtig op drukt.  Laat afkoelen in de vorm. Smullen maar!

lekkere cake

Uitdaging voor volgende week: garnalen-spiesjes met rijstsalade. Binnenkort meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten