vrijdag 25 januari 2013

Stoverij met een beetje van Peter Goossens en een beetje van mezelf

Zelf ben ik geen stoverij-liefhebber. Ik eet het wel, maar ik word er koud nog warm van. Af en toe moet ik mezelf verplichten om het voor te schotelen aan mijn huisgenootjes, die er wel 's nachts voor wakker gemaakt willen worden.

Omdat het intussen alweer ettelijke maanden geleden was dat stoverij nog eens bij ons op tafel verscheen, haalde ik mijn recept van Peter Goossens nog eens van onder het stof. Dit recept staat op de site van Njam (voor de geïnteresseerden).
 Ik gebruik de basisprincipes van dit recept, maar pas het aan naar de ingrediënten die ik in huis heb. Peter Goossens zweert bij varkenswangetjes, maar zelf gebruik ik runderstoofvlees (geen idee waar ik die varkenswangetjes kan halen). Verder volg ik het recept grotendeels (maar met veel minder kalfsfond). Het recept dat ik hieronder plaats, is zoals ik het maak. Voor het originele recept verwijs ik naar de site van Njam (of googel even op Peter Goossens en stoverij).

De stoverij serveer ik natuuuurlijk met verse frietjes en mayonaise! Een beetje sla erbij en je hebt een volledige maaltijd.

Stoverij met een beetje van Peter Goossens en een beetje van mezelf


Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereidingstijd en 90 minuten kooktijd






Ingrediënten:
1 kilogram runderstoofvlees
1 trappist (ik gebruik Chimay, dat is vrij zoet bier)
200 ml kalfsfond
2 uien
2 boterhammen besmeerd met graantjesmosterd
1 laurierblad
2 tijmtakjes
2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
2 eetlepels bloem
boter
peper en zout

een lekker donker trappistbiertje


Bereidingswijze:
Smelt een klontje boter in een ruime pan met dikke bodem. Korst hierin het vlees goed bruin. Haal het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie.

runderstoofvlees



Bruin in dezelfde pan de fijngesnipperde uien. Wanneer ze enkele minuutjes gestoofd hebben, voeg je het vlees er opnieuw bij. Strooi er de bloem over en roer even om. Doe er de knoflook, laurier en tijm bij en leg bovenop dit alles de besmeerde boterhammen.





Giet het bier en de fond in de pan. Zet het deksel op de pan en laat het vlees gedurende minstens 90 minuten stoven op laag vuur. Sommigen raden aan om de saus niet te laten koken, omdat het vlees anders taai wordt. Een temperatuur van 90 graden zou ideaal zijn. Mij lukt het bijna niet om de saus niet te laten koken, zelfs op het kleinste vuur brobbelt mijn stoverij er lustig op los.

Haal na 90 minuten het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout. Je Belgische lekkernij is klaar!

niet de mooiste foto, maar wel zoals het hoort: een grote kwak stoofvlees met veel frietjes!

5 opmerkingen:

  1. Mmmm, stoverij! Ik behoor ongetwijfeld ook tot de groep die je 's nachts mag wakker maken! Btw: sorry dat ik nog niet heb geantwoord op je mail, binnenkort doe ik dat zeker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, stoverij! Dat is inderdaad super met varkenswangetjes, die koop je trouwens gewoon bij de slager van de Colruyt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt? Had ik dat maar eerder geweten! Supertip! En smaakt dat dan inderdaad ook beter dan 'gewoon' stoofvlees?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maite eet niet graag rundsvlees (wij maken meestal stoverij met rundsvlees), maar stoverij met varkenswangetjes eet ze wel...(we hebben haar alleen niet uitgelegd welk deel van het varken ze precies eet ;))

    BeantwoordenVerwijderen