vrijdag 1 februari 2013

Genieten bij het ontbijt: zachte, witte bolletjes

Na mijn geslaagd wit brood, heb ik me deze keer gewaagd aan zachte, witte bolletjes. Opnieuw naar een recept van de blog van Levine! Haar recept vind je hier.

Gisterenavond heb ik de bolletjes gebakken, laten afkoelen en daarna in een luchtdichte doos bewaard. Gisteren heb ik natuurlijk wel eventjes voorgeproefd :-). De bolletjes waren heerlijk! Deze ochtend merkte ik dat ze iets droger waren dan de dag ervoor. Maar nog steeds heel lekker!
Dus als je kan, zou ik aanraden om ze de dag zelf te bakken. Lukt dit niet, dan moet je er rekening mee houden dat ze een klein beetje uitdrogen. Maar dat is dan weer een goede reden om er wat extra beleg op te doen ;-).

Zachte, witte bolletjesRecept voor: 10 witte bolletjes
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereidingstijd, 2 uur rijstijd, 20 minuten baktijd


Ingrediënten:
500 gram tarwebloem
7 gram droge gist
10 gram suiker
140 gram lauwwarm water
115 gram lauwwarme karnemelk
30 gram zachte ongezouten boter
1 ei
9 gram zout

Ei-melk-mengeling:
1 ei
2 eetlepels melk


Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten, behalve het zout, in een kom.Roer met een lepel goed door elkaar, tot je een samenhangend deeg krijgt. Stort op een ingevet werkvlak en kneed gedurende 15 à 20 minuten (spierballen zul je met deze methode zeker kweken). Na 5 minuten kneden voeg je het zout toe. Blijf kneden tot je een vliesje van het deeg kunt trekken. Vorm een grote bal van het deeg.

Vet een kom in met wat olie. Doe de deegbal in de kom en draai eenmaal om zodat het deeg bedekt is met olie.Bedek met een doek en zet op een warme, tochtvrije plaats. Laat het deeg gedurende 60 minuten verdubbelen in volume.

Na deze 1ste rijs, stort je het deeg opnieuw op een ingevet werkvlak. Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er bolletjes van (lukt mij nog niet zo goed, maar oefening baart kunst!). Laat deze bolletjes 10 minuten afgedekt rusten.Bol de bolletjes nog eens goed op. Hoe je dat doet, zie je in dit filmpje:Leg de bolletjes op een bakpapier, met voldoende tussenafstand, want tijdens het bakken zwellen ze nog verder op. Bedek met een doek en laat een 2de keer rijzen gedurende 45 à 60 minuten. De bolletjes zijn voldoende gerezen als het deeg langzaam terugveert wanneer je er met je vinger indrukt.Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Besmeer de bolletjes met het ei-melk-mengsel.Bak de bolletjes gedurende 20 minuten tot ze mooi bruin zijn. Bewaar in een luchtdichte doos of vries ze in. Smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Ze zijn mooi geworden! Het opbollen kun je ook met 1 hand doen; Leg je hand zacht op het stukje deeg, zet je vingers er als een soort kooitje omheen en laat je vingertoppen rusten op je werkblad. Draai nu in 1 richting net zo lang tot je aan de bovenkant een glad bolletje hebt, aan de onderkant die je een klein "naveltje". Het helpt als je werkblad vrij is van bloem zodat het deeg ietsjes blijft kleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip Mannin! Volgende keer probeer ik het eens op die manier.

    BeantwoordenVerwijderen