zondag 3 februari 2013

Lekker gezond: ronde speltbroodjes

Spelt. De laatste jaren hoor je er meer en meer van. Het is een 'vergeten' graansoort die bezig is aan een opmars. En terecht! Want spelt is lekker en vooral gezond!

De belangrijkste voedingsstoffen van spelt zitten namelijk in de kern van de korrel. Dat zorgt ervoor dat zelfs bij het malen, hoe fijn ook, de voedingswaarde altijd groot blijft. Die eigenschap maakt spelt uniek in zijn soort. Spelt is ook gemakkelijk verteerbaar. Het is een bron van vitaminen zoals E, B, foliumzuur en mineralen als ijzer, magnesium en fosfor.

Meer dan redenen genoeg dus om af en toe het tarwemeel te vervangen door speltmeel of -bloem. En daarom vandaag ook de keuze voor speltbroodjes. En smaken deden ze!

Het recept is geschikt voor kleine broodjes, maar je kan met dit recept ook één groot brood bakken. Ik vond het recept op de EKO-blog.


Gezonde speltbroodjes
Recept voor: 10 kleine broodjes of 1 groot brood
Bereidingstijd: 15 minuten kneden, 2 uur rijzen en 15 minuten bakken


Ingrediënten:
250 gram speltbloem
250 gram speltmeel
300 milliliter lauw water
2 eetlepels zonnebloemolie
10 gram suiker
9 gram zout
7 gram droge gist

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten, behalve het zout, in een kom en roer met een lepel tot de ingrediënten vermengd zijn. Stort het deeg op een ingevet werkvlak en kneed gedurende 15 minuten (maar je kan het deeg natuurlijk ook kneden in een keukenmachine). Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Vorm na 15 minuten een bal van het deeg.

Vet een kom in met olie. Leg de deegbal in de kom en draai eenmaal rond zodat de olie over de deegbal verspreid zit. Leg een vochtige doek over de kom en zet op een warme, tochtvrije plaats. Laat het deeg gedurende 60 minuten rijzen.

Stort het deeg opnieuw op een ingevet werkvlak. Wanneer je kleine broodjes wil bakken, verdeel je het brood in 10 stukken. Rol elk stukje deeg tot een bal. Laat de bolletjes onder een vochtige doek gedurende 10 minuten rusten.Bedek een bakblik met bakpapier. Bol de deegballetjes nog eens goed op. Een filmpje met uitleg hoe je dit doet, vind je hier. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op het bakpapier en dek af met een vochtige doek. Laat de bolletjes gedurende een uur rijzen.

Warm intussen de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Lekker met bijvoorbeeld kaas of mijn pompoencrème.Geen opmerkingen:

Een reactie posten