maandag 4 februari 2013

Pure smaken: quinoasalade met rode bietjes en feta

Deze lunchsalade moet het hebben van de pure, aardse smaken: slechts 6 ingrediënten: quinoa, rode biet, feta, citroen, platte peterselie en olijfolie. Heerlijk in al zijn eenvoud! En daarnaast ook nog eens supergezond dankzij de quinoa en de rode biet! Ik zou blijven smullen van deze salade, zo lekker vind ik ze!


Maar wat is dat nu, quinoa? (skip dit deel om direct naar het recept te gaan)
Quinoa wordt wel eens 'de moeder der granen' genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Een andere benaming is gierstmelde of indianenrijst, maar eigenlijk is het helemaal geen graangewas. Quinoa is een gekweekte variëteit uit een familie wilde planten (chenopodiaceae of ganzenvoet) en is verwant aan spinazie en suikerbiet.

Qua samenstelling zou quinoa evenwichtiger zijn dan rijst, maïs of soja en heeft het zelfs een nutritionele voedingswaarde die vergelijkbaar is met deze van moedermelk. Quinoa bevat eveneens een grote hoeveelheid vitamines zoals B1, B2, B3, C en het is een grote bron van mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en magnesium.

Quinoa biedt driemaal zoveel calcium en tweemaal zoveel fosfor als tarwe! Tot slot is quinoa ook erg vezelrijk en bevat het voornamelijk onverzadigde (goede) vetten en slechts 11 procent verzadigde (slechte) vetten. Aan quinoa worden al eeuwenlang geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het bevat veel antioxidanten en zou een preventieve rol kunnen spelen bij kanker.

Alle redenen dus om quinoa wat vaker in onze gerechten te gebruiken!


Quinoasalade met rode bietjes en feta
Recept voor: 2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten kooktijd en 10 minuten voorbereidingstijd


Ingrediënten:
120 gram ongekookte quinoa
400 gram rode biet (gekookt en geschild)
10 gram platte peterselie
100 gram feta
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
rasp van één citroen
peper en zout

Bereidingswijze:
Kook de quinoa volgens de verpakking en laat afkoelen.

Snijd de rode biet in blokjes. Doe hetzelfde met de feta. Vermeng ze in een ruime kom.

feta en rode biet


Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de rode biet. Doe ook de afgekoelde quinoa in de kom.

quinoa toevoegen


Vermeng het citroensap met de olijfolie in een kommetje. Giet vervolgens bij de quinoa. Kruid af met citroenrasp, peper en zout.

alle kruiden er bij


Roer nog eens goed om. Klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten