dinsdag 12 februari 2013

Zoete zonde: appelcrumble met kaneelcustard

Appelcrumble vind ik zo'n typisch winters gerecht. Dus geen betere dag dan vandaag om dit recept uit het januarinummer van Foodiesmagazine eens te proberen! Buiten vormt er zich weer een dikke sneeuwlaag, ik kruip gezellig een middag in mijn keuken met de heerlijke geuren van kaneel en appel.


Appelcrumble met kaneelcustard




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereidingstijd en 25 minuten oventijd






Ingrediënten:
125 milliliter slagroom
1 theelepel kaneel
2 eierdooiers
2 eetlepels suiker
75 gram bloem + 1,5 eetlepel bloem
50 gram boter + 1/2 eetlepel boter
zout
4 appels (ik gebruik pink lady)
35 gram witte basterdsuiker

Bereidingswijze:
Warm de slagroom met het kaneelpoeder op en laat de smaken 5 minuten trekken.

Klop de eierdooiers met de suiker los en voeg 1,5 eetlepel bloem toe.

eierdooiers opgeklopt met suiker en bloem


Giet de warme room bij het eierdooier-mengsel. Doe dit al roerend, zodat er zich geen klontjes vormen. Giet dit mengsel terug in de pan en warm al roerend op tot het kookpunt. Zet het vuur uit en voeg een snufje zout en 1/2de eetlepel boter toe. Goed roeren. Laat de custard afgedekt afkoelen in de koelkast.

kaneelcustard


Verwarm de oven voor op 225 graden (hetelucht). Schil de appels en snijd in 4 stukken. Leg de appels op een bakpapier en rooster 10 minuten in de oven. Let op dat ze niet aanbranden!

geroosterde appeltjes


Kneed de bloem, basterdsuiker, 50 gram boter en een snufje zout tot een kruimelig deeg (boter tussen de vingers wrijven).

basis voor het kruimeldeeg: suiker, bloem en boter



wrijven tot kruimels




Neem de appels uit de oven en verdeel over de ovenschaaltjes. Overgiet met de custard en bedek met een laagje kruimeldeeg.



Verlaag de oventemperatuur tot 175 graden. Bak de crumble 15 minuten in de oven.








Dit lijkt me ook heerlijk met wat geroosterde walnoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen