zaterdag 9 februari 2013

Italiaanse heerlijkheid: focaccia

Vandaag een recept voor Italiaans platbrood, bij ons ook gekend als focaccia. Heel makkelijk zelf te maken en aan te passen aan ieders voorkeuren. Naturel, met rozemarijn, zongedroogde tomaatjes, knoflook, pepertjes, ...


Italiaans platbrood: de focaccia!




Recept voor: 1 kleine focaccia (ingrediënten verdubbelen voor 2 broden)
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereidingstijd, 40 minuten rijstijd en 20 minuten baktijd









Ingrediënten:
250 gram fijne witte bloem
6 gram zout
1,5 deciliter lauw water
1 eetlepel olijfolie (+ om in te smeren)
5 gram gist
1 theelepel honing

Naar keuze: grof zeezout, sesamzaadjes, zongedroogde tomaatjes, rozemarijn, knoflook, ...

Bereidingswijze:
Doe de bloem, gist, olijfolie, honing en het water in een kom. Meng tot je een stevige bal krijgt. Leg de bal op een werkvlak en kneed goed door. Als het deeg kleeft, voeg je nog een beetje bloem toe.
Na 5 minuten kneden meng je het zout door het deeg. Kneed nogmaals 5 minuten tot je een stevig, elastisch deeg bekomt. Laat 5 minuten rusten onder een handdoek.



Leg een bakpapier op een bakplaat. Rol de deegbal uit tot een lap van ongeveer 0,5 centimeter dik. Leg de focaccia op het bakpapier en bestrijk lichtjes met olijfolie. Laat onder een keukenhanddoek ongeveer 20 minuten rijzen.

Duw met een natte vinder putjes in de focaccia. Smeer nog eens lichtjes in met olijfolie. Bestrooi met de kruiden, zaadjes, ... en laat opnieuw 20 minuten rijzen onder doek.

focaccia met oregano en sesamzaadjes


Warm intussen de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Bak de focaccia 15 tot 20 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

net uit de oven


Lekker bij pasta, maar ook om te dippen of bij de lunch. Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen